Besplatni projekti za srpske tradicionalne kuće

Bez autora
Jan 28 2014

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić saopštio je da je danas raspisan javni poziv za podnošenje zahteva građana koji su zainteresovani za to da dobiju besplatan projekat za izradu kuća koje su dizajnirane u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća". Ilić, koji je u Vladi Srbije članovima žirija i autorima nagrađenih i otkupljenih radova uručio kataloge idejnih rešenja sprovedenog konkursa za dizajn u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća", naveo je da građani mogu da biraju 16 modela kuća u četiri kategorije: vojvođanska, moravska, šumadijska i planinska kuća. Zainteresovanim građanima, kako je objasnio, biće obezbeđena izrada i ustupanje glavnog projekta, koji će se izrađivati na osnovu nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije. Konkurs će biti otvoren do kraja februara, ukazao je on i objasnio da podnosilac prijave mora biti nosilac prava svojine na zemljištu, kao i da za konkretnu lokaciju treba da dostavi informaciju o mogućnostima i ograničenjima gradnje na predmetnoj katastarskoj parceli.

Besplatni projekti za 16 modela srpskih tradicionalnih kućaMinistar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić saopštio je da je danas raspisan javni poziv za podnošenje zahteva građana koji su zainteresovani za to da dobiju besplatan projekat za izradu kuća koje su dizajnirane u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća".

Ilić, koji je u Vladi Srbije članovima žirija i autorima nagrađenih i otkupljenih radova uručio kataloge idejnih rešenja sprovedenog konkursa za dizajn u okviru projekta "Srpska tradicionalna kuća", naveo je da građani mogu da biraju 16 modela kuća u četiri kategorije: vojvođanska, moravska, šumadijska i planinska kuća.

Zainteresovanim građanima, kako je objasnio, biće obezbeđena izrada i ustupanje glavnog projekta, koji će se izrađivati na osnovu nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja modela porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Konkurs će biti otvoren do kraja februara, ukazao je on i objasnio da podnosilac prijave mora biti nosilac prava svojine na zemljištu, kao i da za konkretnu lokaciju treba da dostavi informaciju o mogućnostima i ograničenjima gradnje na predmetnoj katastarskoj parceli.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će nakon isteka roka za podnošenje prijava obaviti proveru podnetih prijava i uputiti poziv podnosiocima zahteva za dostavljanje neophodne dokumentacije za izradu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Ilić je ukazao na to da su sredstva za ovaj projekat već obezbeđena usvajanjem Zakona o budžetu za 2014. godinu.

Članovi žirija bili su predsednik Udruženja arhitekata Srbije Igor Marić, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ivan Rašković, arhitekta Svetlana Ristić, istoričar umetnosti Nikola Jovanović i vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu Aleksandar Mijatović.

Više informacija možete pronaći na sajtu Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik